Opakowania w przemyśle mięsnym = Packaging in the meat industry / Sławomir Leśny, Tomasz Borowy, Mariusz S. Kubiak.
Rodzaj materiału:
ArtykułInny tytuł: - Packaging in the meat industry
- Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego (6 ; 2009 ; Koszalin, Polska)
- Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych Uczelni Technicznych (2 ; 2009 ; Koszalin, Polska)
| Typ dokumentu | Obecna biblioteka | Sygnatura | Status | Termin zwrotu | Kod kreskowy | |
|---|---|---|---|---|---|---|
Rozdział
|
Bibliografia Prac Pracowników - BPK | 94648 (Przeglądaj półkę(Otwórz poniżej)) | Nie można wypożyczyć |
Dane z autopsji.
Opakowania stanowią nieodłączny element produktów żywnościowych różnego pochodzenia. Przez swój charakterystyczny wygląd utożsamiają produkt z producentem, zachęcają do zakupu, ułatwiają transport i przechowywanie, a także zabezpieczają produkt przed zniszczeniem lub uszkodzeniem. W przemyśle mięsnym obok opakowań jednostkowych wykonanych z surowców naturalnych (np. osłonki naturalne) lub blachy stalowej czy aluminiowej oraz szkła stosuje się całą gamę opakowań z tworzyw syntetycznych - folie, tacki, woreczki, osłonki. Do ich produkcji wykorzystuje się następujące materiały i ich pochodne : PE, PET, PA, PP, PS, PVC, EVOH, PVDC. Obecnie najpopularniejszą grupę opakowań stosowaną w przemyśle mięsnym stanowią folie oraz laminaty wielowarstwowe.
