Kalorymetryczny pomiar zawartości witaminy C z wykorzystaniem polianilimy jako wskaźnika redoksowego /
LEWOSZ, Jerzy. Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny, Katedra Agrobiotechnologii 1996 - .
Kalorymetryczny pomiar zawartości witaminy C z wykorzystaniem polianilimy jako wskaźnika redoksowego / Natalia Synak, Jerzy Lewosz.
Colorimetric assay of vitamin C content with application of polyaniline as redox indicator
Dane z autopsji.
Opracowano nową metodę oznaczania zawartości witaminy C w żywności, polegającą na wykorzystaniu chromatycznych właściwości polianiliny i zmian jej barwy przy redukcji zasadowej granatowej formy emeraldyny rozpuszczonej w N- metylo-pirolidonie do bezbarwnej formy leukoemeraldyny pod wpływem askorbinianu. Reakcja utleniania kwasu askorbinowego i redukcji polianiliny w tych warunkach zachodzi już w ciągu 3-5 minut a zmiana barwy mierzona przy 630 nm jest wprost proporcjonalna do ilości aksorbinianu.
Kwas askorbinowy.
Polianilina.
Materiały konferencyjne.
557.16
Kalorymetryczny pomiar zawartości witaminy C z wykorzystaniem polianilimy jako wskaźnika redoksowego / Natalia Synak, Jerzy Lewosz.
Colorimetric assay of vitamin C content with application of polyaniline as redox indicator
Dane z autopsji.
Opracowano nową metodę oznaczania zawartości witaminy C w żywności, polegającą na wykorzystaniu chromatycznych właściwości polianiliny i zmian jej barwy przy redukcji zasadowej granatowej formy emeraldyny rozpuszczonej w N- metylo-pirolidonie do bezbarwnej formy leukoemeraldyny pod wpływem askorbinianu. Reakcja utleniania kwasu askorbinowego i redukcji polianiliny w tych warunkach zachodzi już w ciągu 3-5 minut a zmiana barwy mierzona przy 630 nm jest wprost proporcjonalna do ilości aksorbinianu.
Kwas askorbinowy.
Polianilina.
Materiały konferencyjne.
557.16
