Logo BPK

Bibliografia Prac Pracowników

Politechniki Koszalińskiej

Rola i znaczenie białka w żywieniu człowieka /

DYMKOWSKA-MALESA, Maria. Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny, Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego 2006 - .

Rola i znaczenie białka w żywieniu człowieka / Joanna Wawryszuk, Zbigniew Walczak, Maria Dymowska-Malesa.


The role and importance of protein in human nutrition

Dane z autopsji.

Białka odgrywają kluczową rolę w świecie organizmów żywych. W zależności od budowy dzieli się je na białka proste i złożone. Wartość odżywcza białek zależy od zawartości w nich aminokwasów egzogennych i endogennych oraz ich wzajemnych proporcji. Białka produktów pochodzenia zwierzęcego uważa się za białka pełnowartościowe, gdyż zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach w przeciwieństwie do białek pochodzenia roślinnego. Niedobór lub nadmiar białka w organiźmie prowadzi do zaburzeń w jego funkcjonowaniu.


Odżywianie.
Białko.


Materiały konferencyjne.

613/614
© 2014 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: BIBLIOGRAFIA PRAC PRACOWNIKÓW