Rola i znaczenie białka w żywieniu człowieka /
DYMKOWSKA-MALESA, Maria. Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny, Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego 2006 - .
Rola i znaczenie białka w żywieniu człowieka / Joanna Wawryszuk, Zbigniew Walczak, Maria Dymowska-Malesa.
The role and importance of protein in human nutrition
Dane z autopsji.
Białka odgrywają kluczową rolę w świecie organizmów żywych. W zależności od budowy dzieli się je na białka proste i złożone. Wartość odżywcza białek zależy od zawartości w nich aminokwasów egzogennych i endogennych oraz ich wzajemnych proporcji. Białka produktów pochodzenia zwierzęcego uważa się za białka pełnowartościowe, gdyż zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach w przeciwieństwie do białek pochodzenia roślinnego. Niedobór lub nadmiar białka w organiźmie prowadzi do zaburzeń w jego funkcjonowaniu.
Odżywianie.
Białko.
Materiały konferencyjne.
613/614
Rola i znaczenie białka w żywieniu człowieka / Joanna Wawryszuk, Zbigniew Walczak, Maria Dymowska-Malesa.
The role and importance of protein in human nutrition
Dane z autopsji.
Białka odgrywają kluczową rolę w świecie organizmów żywych. W zależności od budowy dzieli się je na białka proste i złożone. Wartość odżywcza białek zależy od zawartości w nich aminokwasów egzogennych i endogennych oraz ich wzajemnych proporcji. Białka produktów pochodzenia zwierzęcego uważa się za białka pełnowartościowe, gdyż zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach w przeciwieństwie do białek pochodzenia roślinnego. Niedobór lub nadmiar białka w organiźmie prowadzi do zaburzeń w jego funkcjonowaniu.
Odżywianie.
Białko.
Materiały konferencyjne.
613/614
