Logo BPK

Bibliografia Prac Pracowników

Politechniki Koszalińskiej

Widok standardowy Widok MARC Widok ISBD

Wpływ wybranych parametrów konstrukcyjnych na proces zawirowań w kadzi wirowo-osadowej podczas klarowania zawiesin : rozprawa doktorska / Marek Jakubowski ; Politechnika Koszalińska. Wydział Mechaniczny. Katedra Inżynierii Spożywczej i Tworzyw Sztucznych.

Autor: Współtwórca(-y): Rodzaj materiału: TekstTekstJęzyk: polski Szczegóły wydania: Koszalin : [s.n.], 2008.Opis: 158 stron : ilustracje ; 30 cm + 2 recenzje ; karta informacyjna o pracy badawczejTyp zawartości:
  • Tekst
Tryb odtwarzania:
  • Bez urządzenia pośredniczącego
Typ nośnika:
  • Wolumin
Inny tytuł:
  • Influence of selection constructional parameters on swirling process in centrifagal - settling vat during the sedimentary solids clarification
Tematy: Rodzaj/forma: Inna klasyfikacja:
  • 370000
Uwaga dotycząca dysertacji: Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2008. Streszczenie: Praca dotyczy aspektów konstrukcyjnych aparatu do klarowania brzeczki piwnej, w którym wykorzystano mechanizm specyficznego formowania się osadu w postaci stożka. Kadź wirowo-osadowa została wprowadzona jako wyposażenie warzelni w latach 60-ych XX wieku. W chwili obecnej klarowanie brzeczki piwnej z wykorzystaniem kadzi wirowo-osadowej stanowi metodę powszechnie stosowaną ze względu na jej najniższą energochłonność wśród pozostałych metod usuwania osadu gorącego. Tematyka pracy wpisuje się w aktualne tendencje rozwoju technologii produkcji piwa.
Twoja ocena
    średnia ocena: 0.0 (0 głosów)
Egzemplarze
Typ dokumentu Obecna biblioteka Sygnatura Status Termin zwrotu Kod kreskowy
Rozprawa doktorska Rozprawa doktorska Bibliografia Prac Pracowników - BPK Informatorium RD 126 (Przeglądaj półkę(Otwórz poniżej)) Tylko na miejscu 09040151

Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2008.

Bibliografia na stronach 154-158.

Dostępne online na zasadzie licencji Creative Commons wersja BY-NC 4.0.

Praca dotyczy aspektów konstrukcyjnych aparatu do klarowania brzeczki piwnej, w którym wykorzystano mechanizm specyficznego formowania się osadu w postaci stożka. Kadź wirowo-osadowa została wprowadzona jako wyposażenie warzelni w latach 60-ych XX wieku. W chwili obecnej klarowanie brzeczki piwnej z wykorzystaniem kadzi wirowo-osadowej stanowi metodę powszechnie stosowaną ze względu na jej najniższą energochłonność wśród pozostałych metod usuwania osadu gorącego. Tematyka pracy wpisuje się w aktualne tendencje rozwoju technologii produkcji piwa.

Praca naukowa finansowana ze środków na naukę w latach 2007-2008 jako projekt badawczy Nr N502 008 32/0963.

© 2014 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: BIBLIOGRAFIA PRAC PRACOWNIKÓW