Osady mlekowe w wymiennikach ciepła / Joanna Piepiórka-Stepuk.
Rodzaj materiału:
ArtykułTematy:
W: Przemysł Spożywczy. - 2012, T. 66, nr 10, s. 26-29Streszczenie: Tworzenie się osadów w zakładach przetwórstwa mleka jest główną przyczyną postępującego spadku wydajności i efektywności produkcji. Osady mlekowe obniżają wydajność cieplną gdyż ograniczają zarówno przekazywanie ciepła jak i przepływ płynu. W artykule przeprowadzono analizę czynników biorących udział w procesie tworzenia się osadów mlekowych pod wpływem obróbki termicznej w wymiennikach ciepła. Scharakteryzowano powstające osady, opisano ich skład oraz mechanizm powstawania na gorących powierzchniach aparatów.
| Typ dokumentu | Obecna biblioteka | Sygnatura | Status | Termin zwrotu | Kod kreskowy | |
|---|---|---|---|---|---|---|
Artykuł
|
Bibliografia Prac Pracowników - BPK | 0630 (Przeglądaj półkę(Otwórz poniżej)) | Nie można wypożyczyć |
Zakończ przeglądanie półki (Zakończ przeglądanie półki)
Dane z autopsji.
Tworzenie się osadów w zakładach przetwórstwa mleka jest główną przyczyną postępującego spadku wydajności i efektywności produkcji. Osady mlekowe obniżają wydajność cieplną gdyż ograniczają zarówno przekazywanie ciepła jak i przepływ płynu. W artykule przeprowadzono analizę czynników biorących udział w procesie tworzenia się osadów mlekowych pod wpływem obróbki termicznej w wymiennikach ciepła. Scharakteryzowano powstające osady, opisano ich skład oraz mechanizm powstawania na gorących powierzchniach aparatów.
