Logo BPK

Bibliografia Prac Pracowników

Politechniki Koszalińskiej

Widok standardowy Widok MARC Widok ISBD

Osady mlekowe w wymiennikach ciepła / Joanna Piepiórka-Stepuk.

Autor: Rodzaj materiału: ArtykułArtykułTematy: W: Przemysł Spożywczy. - 2012, T. 66, nr 10, s. 26-29Streszczenie: Tworzenie się osadów w zakładach przetwórstwa mleka jest główną przyczyną postępującego spadku wydajności i efektywności produkcji. Osady mlekowe obniżają wydajność cieplną gdyż ograniczają zarówno przekazywanie ciepła jak i przepływ płynu. W artykule przeprowadzono analizę czynników biorących udział w procesie tworzenia się osadów mlekowych pod wpływem obróbki termicznej w wymiennikach ciepła. Scharakteryzowano powstające osady, opisano ich skład oraz mechanizm powstawania na gorących powierzchniach aparatów.
Twoja ocena
    średnia ocena: 0.0 (0 głosów)

Dane z autopsji.

Tworzenie się osadów w zakładach przetwórstwa mleka jest główną przyczyną postępującego spadku wydajności i efektywności produkcji. Osady mlekowe obniżają wydajność cieplną gdyż ograniczają zarówno przekazywanie ciepła jak i przepływ płynu. W artykule przeprowadzono analizę czynników biorących udział w procesie tworzenia się osadów mlekowych pod wpływem obróbki termicznej w wymiennikach ciepła. Scharakteryzowano powstające osady, opisano ich skład oraz mechanizm powstawania na gorących powierzchniach aparatów.

© 2014 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: BIBLIOGRAFIA PRAC PRACOWNIKÓW