TY - BOOK AU - Stachnik,Marta AU - Jakubowski,Marek AU - Sterczyńska,Monika AU - Ekielski,Adam AU - Olejnik,Tomasz P. ED - Wydział Mechaniczny (Politechnika Koszalińska) TI - Analiza numeryczna i badania eksperymentalne przepływu brzeczki piwnej w kadzi wirowej o zmodyfikowanej konstrukcji: rozprawa doktorska PY - 2021/// CY - Koszalin PB - [s.n.] KW - Kadź wirowa KW - Osad gorący KW - Przepływ wirowy KW - Przepływ wielofazowy KW - Reologia KW - Rozprawa doktorska KW - Inżynieria i technika N1 - Druk jednostronny; Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2021; Bibliografia na stronach 204-225; Dostępne online dla wszystkich użytkowników bez ograniczeń N2 - W trakcie gotowania brzeczki z chmielem powstaje osad gorący, który jest oddzielany w kadzi wirowej. W pracy proponuje się modyfikacje dennicy kadzi wirowej, które mają na celu poprawę warunków klarowania brzeczki piwnej po jej gotowaniu z chmielem. Przeprowadzono pomiary rozkładu prędkości przepływu pierwotnego za pomocą metody PIV oraz symulacji komputerowych. Wyznaczono także charakterystykę reologiczna brzeczki i osadu, które wykorzystano przy budowie modelu komputerowego ER -