TY - GEN AU - DYMKOWSKA-MALESA,Maria, Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny AU - SZPARAGA, Agnieszka. ED - Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego TI - Zmiany cech jakości pszenicy w trakcie przechowywania =: Storage of the grain of wheat and impact on selected features of quality of the material KW - Pszenica - magazynowanie KW - Materiały konferencyjne N1 - Dane z autopsji N2 - Celem pracy było określenie najważniejszych procesów wykorzystywanych do konserwacji zboża w trakcie jego przechowywania. Przedmiotem badań było ziarno pszenicy przechowywane w warunkach domowych i magazynowych (w silosie) wraz ze wszystkimi urządzeniami do kontroli podstawowych parametrów: wilgotności, temperatury. W czasie przechowywania, w odstępach miesięcznych określono wilgotność, zawartość i jakość glutenu, gęstość ziarna w stanie zsypanym oraz liczby opadania. Prowadzono również badania kontrolne od listopada do października, dotyczące porażenia ziarna mikroorganizmami i zmianę zawartości białka. Próbki do badań pobierano zgodnie z Polską Normą PN-R-74010 ER -