TY - GEN AU - KUBIAK,Mariusz Sławomir, Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny AU - BOROWY,Tomasz - doktorant AU - SZCZEPAŃSKA,Katarzyna - doktorant, Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny ED - Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego ED - Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych Uczelni Technicznych TI - Charakterystyka składu chemicznego mięsa indyczego pozyskanego podczas separacji miękkiej na urządzeniu SEPAmatic 1200 ST w warunkach przemysłowych =: The characteristic of the chemical composition over during the soft separation on the device SEPAmatic 1200ST in industrial conditions KW - Mięso drobiowe KW - Indyk KW - Technologia chemiczna KW - Materiały konferencyjne N1 - Dane z autopsji N2 - Przeprowadzone badania miały na celu charakterystykę składu chemicznego mięsa pozyskiwanego podczas separacji miękkiej na urządzeniu SEPAmatic 1200ST w zakładzie przetwórstwa drobiu "Indykpol" S.A. Analiza składu chemicznego mięsa indyczego z separacji miękkiej wykonane zostały metodami konwencjonalnymi oraz z wykorzystaniem urządzenia FoodScan Lab firmy Foss. Zawartość podstawowego składu chemicznego w mięsie indyczym uzyskanym z separacji miękkiej uzależniona była od płci ptaków, jak i elementu, z którego uzyskano mięso ER -