TY - GEN AU - SZPARAGA,Agnieszka, Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny AU - CHALIMONIUK, Patrycja - doktorant ED - Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych Uczelni Technicznych ED - Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego TI - Influence of osmotic dehydration process and freezing on the acidity of fresh and previously frozen strawberries = |: Wpływ procesu odwadniania osmotycznego i zamrażania na kwasowość truskawek świeżych i uprzednio mrożonych PY - 2010/// KW - Truskawka KW - Materiały konferencyjne N1 - Dane z autopsji N2 - Badania nad utrwalaniem żywności prowadzą w kierunku tych zabiegów, podczas których nie następuje niszczenie struktury materiału oraz zachowane zostają jego wartości sensoryczne i odżywcze. Pozytywne efekty może przynieść połączenie odwadniania osmotycznego z zamrażaniem. Celem prowadzonych badań było określenie wpływu techniki odwadniania osmotycznego i zamrażania na kwasowość truskawek odmiany Polka - świeżych i mrożonych ER -