TY - GEN AU - DYMKOWSKA-MALESA,Maria, Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny AU - WALCZAK,Zbigniew - doktorant, Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny ED - Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego TI - Turystyczne atrakcje kuchni chińskiej KW - Turystyka KW - Kuchnia chińska KW - Materiały konferencyjne N1 - Dane z autopsji N2 - W pracy opisano atrakcje kuchni chińskiej. Obecnie na terytorum Chin wyróżnia się 4 rejony o specyficznych stylach kulinarnych. Są to kuchnia Pekińska, Kantońska, Szanghajska i Syczuańska. Każda z tych kuchni to to bogactwo smaków i zapachów. Poza Chinami mamy możliwość spróbować pseudo potraw serwowanych w tzw. Restauracjach chińskich. Nie oddają one jednak całego bogactwa różnorodnych rodzimych potraw ze względu na zwyczaje żywieniowe mieszkańców Europy ER -