TY - GEN AU - SZPARAGA,Agnieszka, Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny ED - Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego TI - Badanie wpływu techniki i technologii odwadniania osmotycznego oraz zamrażania na cechy jakości śliwek KW - Śliwki KW - Jakość produktu KW - Materiały konferencyjne N1 - Dane z autopsji N2 - Celem pracy była analiza wpływu procesu odwadniania osmotycznego i zamrażania na wybrane cechy jakościowe śliwek. Połówki śliwek odwadniano osmotycznie w roztworach sacharozy o stężeniu 35% i 55% w czasie 1,5h i 3h dla każdego stężenia, w temp. 20 stopni C. Proces odwadniania prowadzono przy stosunku masy surowca do roztworu osmotycznego 1:4. Następnie śliwki poddano procesowi mrożenia i przechowywano w temp. -18 stopni C przez 5 miesięcy. W każdym miesiącu pobierano próby do badań, które rozmrażano w powietrzu przez 2h w temp. 20 stopni C. W badanych próbkach oznaczono następujące cechy: zawartość cukru, ubytek masy ER -