TY - GEN AU - LEWOSZ,Jerzy, Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny ED - Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego TI - Kalorymetryczny pomiar zawartości witaminy C z wykorzystaniem polianilimy jako wskaźnika redoksowego KW - Kwas askorbinowy KW - Polianilina KW - Materiały konferencyjne N1 - Dane z autopsji N2 - Opracowano nową metodę oznaczania zawartości witaminy C w żywności, polegającą na wykorzystaniu chromatycznych właściwości polianiliny i zmian jej barwy przy redukcji zasadowej granatowej formy emeraldyny rozpuszczonej w N- metylo-pirolidonie do bezbarwnej formy leukoemeraldyny pod wpływem askorbinianu. Reakcja utleniania kwasu askorbinowego i redukcji polianiliny w tych warunkach zachodzi już w ciągu 3-5 minut a zmiana barwy mierzona przy 630 nm jest wprost proporcjonalna do ilości aksorbinianu ER -