TY - GEN AU - DYMKOWSKA-MALESA,Maria, Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny AU - WAWRYSZUK,Joanna - doktorant, Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny AU - WALCZAK,Zbigniew - doktorant, Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny ED - Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego TI - Rola i znaczenie białka w żywieniu człowieka KW - Odżywianie KW - Białko KW - Materiały konferencyjne N1 - Dane z autopsji N2 - Białka odgrywają kluczową rolę w świecie organizmów żywych. W zależności od budowy dzieli się je na białka proste i złożone. Wartość odżywcza białek zależy od zawartości w nich aminokwasów egzogennych i endogennych oraz ich wzajemnych proporcji. Białka produktów pochodzenia zwierzęcego uważa się za białka pełnowartościowe, gdyż zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach w przeciwieństwie do białek pochodzenia roślinnego. Niedobór lub nadmiar białka w organiźmie prowadzi do zaburzeń w jego funkcjonowaniu ER -