TY - GEN AU - DIAKUN, Jarosław. AU - KOPEĆ, Adam. AU - RADOMSKI, Grzegorz. ED - Konferencja Naukowo-Techniczna "Budowa i eksploatacja maszyn w przemyśle spożywczym" BEMS'93 TI - Problemy rozdrabniania chmielu PY - 1993/// KW - Piwo KW - Chmiel zwyczajny KW - Materiały konferencyjne N1 - Dane z autopsji N2 - Dla uzyskania granulatu chmielowego rozdrabnia się chmiel w niskich temperaturach lub w zawiesinie wodnej. Ze względu na właściwości chmielu oraz uwarunkowania technologii produkcji piwa rozdrabnianie chmielu będącego w postaci luźnych szyszek lub w postaci sprasowanych bloków, w warunkach normalnych jest bardzo trudne. Autorzy przedstawiają opracowaną metodę wielostopniowego rozdrabniania chmielu oraz skonstruowany rozdrabniacz. Przedstawione są granulometryczne efekty rozdrabniania i wyniki badań wpływu rozdrabniania chmielu na efektywność procesu jego ekstrahowania ER -