000 02470nam a22005297i 4500
003 KOSZ 005
005 20200616113404.0
008 180723s2016 p a|||f m||| 00| 0 pol d
035 _a10658
040 _cKOSZ 005
_aKOSZ 005
_dKOSZ 005/EG
041 _apol
_beng
046 _a2016
080 _a664.8/.9
080 _a621.7
084 _a520000
084 _a370000
100 1 _aKasperowicz, Maciej.
_eAutor
245 1 0 _aPodstawy stosowania ciśnieniowej strugi wodnej do obróbki ryb :
_brozprawa doktorska /
_cMaciej Kasperowicz ; Politechnika Koszalińska. Wydział Mechaniczny. Zakład Teorii Mechanizmów i Podstaw Konstrukcji Maszyn.
246 3 0 _aThe basics use of pressure water stream in fish processing
260 _aKoszalin,
_c2016.
300 _a136 stron :
_bilustracje ;
_c30 cm +
_e1 dysk optyczny (CD ROM) ; 2 recenzje.
336 _2rdacontent
_aTekst
_btxt
337 _2rdamedia
_aBez urządzenia pośredniczącego
_bn
337 _2rdamedia
_aKomputer
_bc
338 _2rdacarrier
_aWolumin
_bnc
338 _2rdacarrier
_aDysk komputerowy
_bcd
502 _aRozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2016.
504 _aBibliografia na stronach 123-128.
506 _aDostępne online tylko streszczenie.
520 _aW pracy przeprowadzono badania określające wartości podstawowych parametrów obróbki hydrostrumieniowej przy zastosowaniu w procesach cięcia ryb słodkowodnych. Stwierdzono, że taka obróbka może być zastosowana w przetwórstwie rybnym do: oczyszczania ryb z łuski, oczyszczania struktury kostno-szkieletowej i skóry z pozostałości tkanki mięśniowej i tłuszczowej, odgławiania i porcjowania całych ryb, wycinania płatów oraz wycinania ości śródmięśniowych z płatów i filetów.
546 _aStreszczenie w języku polskim i angielskim.
653 _aPrzetwórstwo rybne
653 _aObróbka hydrościerna
653 _aObróbka wstępna ryb
653 _aOdgławianie
653 _aPłatowanie
653 _aOdtłuszczanie
658 _aInżynieria i technika
658 _aRolnictwo i leśnictwo
655 4 _aRozprawa doktorska
700 1 _aBalejko, Jerzy.
_eRecenzja
700 1 _aHejft, Roman.
_eRecenzja
700 1 _aBil, Tadeusz
_ePromotor
710 2 _aWydział Mechaniczny (Politechnika Koszalińska)
942 _cDOK
_2UKD
999 _c10658
_d10658