000 01491nab a2200241 i 4500
001 BPP
003 BPK
005 20140905134009.0
008 140905s2001 pl f |000 0 pol
040 _cBPK
080 _a663
080 _a621.928
100 _aDIAKUN, Jarosław.
_d1996 - .
_bPolitechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny,
_cKatedra Inżynierii Spożywczej i Tworzyw Sztucznych
245 _aOgraniczenia w zastosowaniu kadzi wirowej do klarowania cieczy /
_cJarosław Diakun, Wojciech Kowalczyk.
260 _c2001.
500 _aDane z autopsji.
520 _aKadź wirowa w porównaniu do innych urządzeń do oczyszczania i klarowania cieczy ma wiele zalet, a mimo to nie znalazła dotychczas szerszego zastosowania poza browarnictwem. Przeprowadzono zatem badania możliwości jej wykorzystania przy produkcji soków owocowych i wina. Na podstawie badań 8 zawiesin o różnych właściwościach sedymentacyjnych stwierdzono, że możliwe jest klarowanie zawiesin o stężeniu do 1 % zawartości osadu. Skuteczność kadzi wirowej może być porównywalna ze skutecznością wydzielania osadu w średniej klasy wirówce sendymentacyjnej.
650 _aPrzemysł fermentacyjny.
650 0 _aZbiorniki.
700 _aKOWALCZYK, Wojciech.
_d1997 - 2004.
_bPolitechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny,
_cKatedra Systemów Sterowania
773 _iW :
_tInżynieria i Aparatura Chemiczna. -
_gR. 40 (32), 2001, nr 2, s. 24-27
942 _cART
_2UKD
999 _c3206
_d3206