000 01568nab a2200229 i 4500
001 BPP
003 BPK
005 20160412101528.0
008 140331s1984 pl f |000 0 pol
040 _cBPK
080 _a621.59
100 _aCHARUN, Henryk.
_d1970 - 1996.
_bWyższa Szkoła Inżynierska w Koszalinie - Instytut Konstrukcji i Eksploatacji Maszyn,
_cZakład Termodynamiki i Chłodnictwa
245 _aPrzyczyny powstawania awarii a organizacja napraw i remontów urządzeń chłodniczych i gastronomicznych /
_cJózef Hamulak, Henryk Charun, Tadeusz Bohdal.
260 _c1984.
500 _aDane z autopsji.
520 _aArtykuł przedstawia syntetyczny przegląd wzrostu awaryjności maszyn i urządzeń chłodniczych, pozwala to autorom na stwierdzenie, że niska jakość wielu elementów produkowanych przez przemysł krajowy połączona z fatalną niekiedy ich eksploatacją, związaną również z niskim poziomem wyszkolenia personelu obsługi, przyśpiesza tempo wzrostu uszkodzeń i awarii. Tylko wysoka jakość wyrobów połączona z naprawami planowo-zapobiegawczymi daje gwarancję przedłużenia trwałości maszyn i urządzeń, a tym samym obniżenia kosztów eksploatacyjnych.
650 0 _aChłodnictwo - urządzenia.
650 0 _aGastronomia - urządzenia.
700 _aBOHDAL, Tadeusz.
_d1976 - 1996.
_bWyższa Szkoła Inżynierska w Koszalinie - Instytut Konstrukcji i Eksploatacji Maszyn,
_cZakład Termodynamiki i Chłodnictwa
773 _iW :
_tChłodnictwo. -
_g1984, T. 18, z. 3, s. 13-15
942 _cART
_2UKD
999 _c5266
_d5266