| 000 | 02010naa a2200229 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | 5406 | ||
| 003 | KOSZ 005 | ||
| 005 | 20180317111528.0 | ||
| 008 | 140714s2011 pl f |100 0 pol | ||
| 040 |
_cBPK _dKOSZ 005/EG |
||
| 100 | 1 |
_aSZPARAGA, Agnieszka. _d2008 - . _bPolitechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny, _cKatedra Biochemii i Biotechnologii |
|
| 245 | 1 | 0 |
_aWpływ wybranych parametrów procesu odwadniania osmotycznego na wybrane cechy jakości śliwek / _cAgnieszka Plawgo, Patrycja Chalimoniuk. |
| 246 | 3 | 1 | _aInfluence of osmotic dehydration parameters on the chosen quality properties of plums |
| 500 | _aDane z autopsji. | ||
| 520 | _aCelem pracy było określenie wpływu parametrów procesu odwadniania osmotycznego na wybrane cechy owoców. Materiałem badawczym były śliwki odmiany węgierka. Badania prowadzone były na podstawie trójpoziomowego planu eksperymentu. Połówki owoców zostały odwodnione osmotycznie w roztworach sacharozy o stężeniach 35, 45, 55% przez 1,5 godziny. Temperatura wynosiła 20 oraz 40 stopni C. Po 15, 45 i 90 minutach pobierane były próby do badań. Określono zawartość ekstraktu, suchej substancji w owocach. Na podstawie wyników przeprowadzonych badań, stwierdzono, że przebieg odwadniania i jego efekt końcowy zależały przede wszystkim od temperatury i stężenia roztworu, a także od czasu procesu. | ||
| 650 | 0 | _aŚliwki. | |
| 650 | 0 | _aJakość produktu . | |
| 655 | 0 | _aMateriały konferencyjne. | |
| 711 | 2 | 2 |
_aKonferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego _n(8 ; _d2011 ; _cKoszalin, Polska). |
| 773 | 0 |
_iW : _tMateriały VIII Konferencji Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego oraz IV Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych Uczelni Technicznych : XXXIII Tydzień Kultury Studenckiej / pod red. Marka Fligla, Leona Kukiełki. - _dKoszalin : Wydaw. Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, 2011. - _gs. 205-214 |
|
| 942 |
_cROZ _2UKD |
||
| 999 |
_c5406 _d5406 |
||