000 02010naa a2200229 i 4500
001 5406
003 KOSZ 005
005 20180317111528.0
008 140714s2011 pl f |100 0 pol
040 _cBPK
_dKOSZ 005/EG
100 1 _aSZPARAGA, Agnieszka.
_d2008 - .
_bPolitechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny,
_cKatedra Biochemii i Biotechnologii
245 1 0 _aWpływ wybranych parametrów procesu odwadniania osmotycznego na wybrane cechy jakości śliwek /
_cAgnieszka Plawgo, Patrycja Chalimoniuk.
246 3 1 _aInfluence of osmotic dehydration parameters on the chosen quality properties of plums
500 _aDane z autopsji.
520 _aCelem pracy było określenie wpływu parametrów procesu odwadniania osmotycznego na wybrane cechy owoców. Materiałem badawczym były śliwki odmiany węgierka. Badania prowadzone były na podstawie trójpoziomowego planu eksperymentu. Połówki owoców zostały odwodnione osmotycznie w roztworach sacharozy o stężeniach 35, 45, 55% przez 1,5 godziny. Temperatura wynosiła 20 oraz 40 stopni C. Po 15, 45 i 90 minutach pobierane były próby do badań. Określono zawartość ekstraktu, suchej substancji w owocach. Na podstawie wyników przeprowadzonych badań, stwierdzono, że przebieg odwadniania i jego efekt końcowy zależały przede wszystkim od temperatury i stężenia roztworu, a także od czasu procesu.
650 0 _aŚliwki.
650 0 _aJakość produktu .
655 0 _aMateriały konferencyjne.
711 2 2 _aKonferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego
_n(8 ;
_d2011 ;
_cKoszalin, Polska).
773 0 _iW :
_tMateriały VIII Konferencji Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego oraz IV Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych Uczelni Technicznych : XXXIII Tydzień Kultury Studenckiej / pod red. Marka Fligla, Leona Kukiełki. -
_dKoszalin : Wydaw. Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, 2011. -
_gs. 205-214
942 _cROZ
_2UKD
999 _c5406
_d5406