000 01967naa a2200229 i 4500
001 5407
003 KOSZ 005
005 20180317111815.0
008 140714s2011 pl f |100 0
040 _cBPK
_dKOSZ 005/EG
100 1 _aSZPARAGA, Agnieszka.
_d2008 - .
_bPolitechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny,
_cKatedra Biochemii i Biotechnologii
245 1 0 _aBadanie wpływu techniki i technologii odwadniania osmotycznego oraz zamrażania na cechy jakości śliwek /
_cAgnieszka Plawgo, Joanna Chołuj.
246 3 1 _aThe influence of osmotic dehydration and freezing technology and technique on quality properties of plums
500 _aDane z autopsji.
520 _aCelem pracy była analiza wpływu procesu odwadniania osmotycznego i zamrażania na wybrane cechy jakościowe śliwek. Połówki śliwek odwadniano osmotycznie w roztworach sacharozy o stężeniu 35% i 55% w czasie 1,5h i 3h dla każdego stężenia, w temp. 20 stopni C. Proces odwadniania prowadzono przy stosunku masy surowca do roztworu osmotycznego 1:4. Następnie śliwki poddano procesowi mrożenia i przechowywano w temp. -18 stopni C przez 5 miesięcy. W każdym miesiącu pobierano próby do badań, które rozmrażano w powietrzu przez 2h w temp. 20 stopni C. W badanych próbkach oznaczono następujące cechy: zawartość cukru, ubytek masy.
650 0 _aŚliwki.
650 0 _aJakość produktu .
655 0 _aMateriały konferencyjne.
711 2 2 _aKonferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego
_n(8 ;
_d2011 ;
_cKoszalin, Polska).
773 0 _iW :
_tMateriały VIII Konferencji Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego oraz IV Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych Uczelni Technicznych : XXXIII Tydzień Kultury Studenckiej / pod red. Marka Fligla, Leona Kukiełki. -
_dKoszalin : Wydaw. Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, 2011. -
_gs. 215-222
942 _cROZ
_2UKD
999 _c5407
_d5407