000 01816naa a2200241 i 4500
001 5410
003 KOSZ 005
005 20180317112606.0
008 160107s2011 pl f |100 0 pol
040 _cBPK
_dKOSZ 005/EG
080 _a557.16
100 1 _aLEWOSZ, Jerzy.
_d1996 - .
_bPolitechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny,
_cKatedra Agrobiotechnologii
245 1 0 _aKalorymetryczny pomiar zawartości witaminy C z wykorzystaniem polianilimy jako wskaźnika redoksowego /
_cNatalia Synak, Jerzy Lewosz.
246 3 1 _aColorimetric assay of vitamin C content with application of polyaniline as redox indicator
500 _aDane z autopsji.
520 _aOpracowano nową metodę oznaczania zawartości witaminy C w żywności, polegającą na wykorzystaniu chromatycznych właściwości polianiliny i zmian jej barwy przy redukcji zasadowej granatowej formy emeraldyny rozpuszczonej w N- metylo-pirolidonie do bezbarwnej formy leukoemeraldyny pod wpływem askorbinianu. Reakcja utleniania kwasu askorbinowego i redukcji polianiliny w tych warunkach zachodzi już w ciągu 3-5 minut a zmiana barwy mierzona przy 630 nm jest wprost proporcjonalna do ilości aksorbinianu.
650 0 _aKwas askorbinowy.
650 0 _aPolianilina.
655 0 _aMateriały konferencyjne.
711 2 2 _aKonferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego
_n(8 ;
_d2011 ;
_cKoszalin, Polska).
773 0 _iW :
_tMateriały VIII Konferencji Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego oraz IV Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych Uczelni Technicznych : XXXIII Tydzień Kultury Studenckiej / pod red. Marka Fligla, Leona Kukiełki. -
_dKoszalin : Wydaw. Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, 2011. -
_gs. 275-282
942 _cROZ
_2UKD
999 _c5410
_d5410