| 000 | 02081naa a2200265 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | 5414 | ||
| 003 | KOSZ 005 | ||
| 005 | 20180317113746.0 | ||
| 008 | 141006s2011 pl f |100 0 pol | ||
| 040 |
_cBPK _dKOSZ 005/EG |
||
| 080 | _a613/614 | ||
| 100 | 1 |
_aDYMKOWSKA-MALESA, Maria. _d2006 - . _bPolitechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny, _cKatedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego |
|
| 245 | 1 | 0 |
_aRola i znaczenie białka w żywieniu człowieka / _cJoanna Wawryszuk, Zbigniew Walczak, Maria Dymowska-Malesa. |
| 246 | 3 | 1 | _aThe role and importance of protein in human nutrition |
| 500 | _aDane z autopsji. | ||
| 520 | _aBiałka odgrywają kluczową rolę w świecie organizmów żywych. W zależności od budowy dzieli się je na białka proste i złożone. Wartość odżywcza białek zależy od zawartości w nich aminokwasów egzogennych i endogennych oraz ich wzajemnych proporcji. Białka produktów pochodzenia zwierzęcego uważa się za białka pełnowartościowe, gdyż zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach w przeciwieństwie do białek pochodzenia roślinnego. Niedobór lub nadmiar białka w organiźmie prowadzi do zaburzeń w jego funkcjonowaniu. | ||
| 650 | 0 | _aOdżywianie. | |
| 650 | 0 | _aBiałko. | |
| 655 | 0 | _aMateriały konferencyjne. | |
| 700 | 1 |
_aWAWRYSZUK, Joanna - doktorant. _bPolitechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny |
|
| 700 | 1 |
_aWALCZAK, Zbigniew - doktorant. _bPolitechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny _cKatedra Biochemii i Biotechnologii |
|
| 711 | 2 | 2 |
_aKonferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego _n(8 ; _d2011 ; _cKoszalin, Polska). |
| 773 | 0 |
_iW : _tMateriały VIII Konferencji Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego oraz IV Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych Uczelni Technicznych : XXXIII Tydzień Kultury Studenckiej / pod red. Marka Fligla, Leona Kukiełki. - _dKoszalin : Wydaw. Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, 2011. - _gs. 323-328 |
|
| 942 |
_cROZ _2UKD |
||
| 999 |
_c5414 _d5414 |
||