000 02081naa a2200265 i 4500
001 5414
003 KOSZ 005
005 20180317113746.0
008 141006s2011 pl f |100 0 pol
040 _cBPK
_dKOSZ 005/EG
080 _a613/614
100 1 _aDYMKOWSKA-MALESA, Maria.
_d2006 - .
_bPolitechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny,
_cKatedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego
245 1 0 _aRola i znaczenie białka w żywieniu człowieka /
_cJoanna Wawryszuk, Zbigniew Walczak, Maria Dymowska-Malesa.
246 3 1 _aThe role and importance of protein in human nutrition
500 _aDane z autopsji.
520 _aBiałka odgrywają kluczową rolę w świecie organizmów żywych. W zależności od budowy dzieli się je na białka proste i złożone. Wartość odżywcza białek zależy od zawartości w nich aminokwasów egzogennych i endogennych oraz ich wzajemnych proporcji. Białka produktów pochodzenia zwierzęcego uważa się za białka pełnowartościowe, gdyż zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach w przeciwieństwie do białek pochodzenia roślinnego. Niedobór lub nadmiar białka w organiźmie prowadzi do zaburzeń w jego funkcjonowaniu.
650 0 _aOdżywianie.
650 0 _aBiałko.
655 0 _aMateriały konferencyjne.
700 1 _aWAWRYSZUK, Joanna - doktorant.
_bPolitechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny
700 1 _aWALCZAK, Zbigniew - doktorant.
_bPolitechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny
_cKatedra Biochemii i Biotechnologii
711 2 2 _aKonferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego
_n(8 ;
_d2011 ;
_cKoszalin, Polska).
773 0 _iW :
_tMateriały VIII Konferencji Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego oraz IV Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych Uczelni Technicznych : XXXIII Tydzień Kultury Studenckiej / pod red. Marka Fligla, Leona Kukiełki. -
_dKoszalin : Wydaw. Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, 2011. -
_gs. 323-328
942 _cROZ
_2UKD
999 _c5414
_d5414