Badania właściwości eksploatacyjnych komory próżniowej z zewnętrznym generatorem pary w procesie rozmrażania mięsa : rozprawa doktorska /
Kopeć, Adam.
Badania właściwości eksploatacyjnych komory próżniowej z zewnętrznym generatorem pary w procesie rozmrażania mięsa : rozprawa doktorska / Adam Kopeć ; Politechnika Koszalińska. Wydział Mechaniczny. Katedra Inżynierii Spożywczej i Tworzyw Sztucznych. - Koszalin : [s.n.], 2006. - 123 strony : ilustracje ; 30 cm + 2 recenzje
Druk jednostronny.
Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2006.
Bibliografia na stronach 119-123.
Dostępne online na zasadzie licencji Creative Commons wersja BY-NC 4.0.
Istnieje wiele metod rozmrażania jednak cały czas trwają poszukiwania nowych realizacji tego procesu, zarówno poprzez modernizację stosowanych już metod jak i poprzez tworzenie nowych. W przedstawionym w pracy nowym procesie rozmrażania wyróżniono dwa etapy: częściowego odwodnienia sublimacyjnego oraz rozmrażania próżniowo-parowego. Przedstawione sposoby polegają na rozmrażaniu produktu kondensującą się parą wodną w podciśnieniu.
Mięso Zamrażanie Rozmrażanie Wymiana ciepła Próżnia
Rozprawa doktorska
Inżynieria i technika
637.5.037
Badania właściwości eksploatacyjnych komory próżniowej z zewnętrznym generatorem pary w procesie rozmrażania mięsa : rozprawa doktorska / Adam Kopeć ; Politechnika Koszalińska. Wydział Mechaniczny. Katedra Inżynierii Spożywczej i Tworzyw Sztucznych. - Koszalin : [s.n.], 2006. - 123 strony : ilustracje ; 30 cm + 2 recenzje
Druk jednostronny.
Rozprawa doktorska. Politechnika Koszalińska. 2006.
Bibliografia na stronach 119-123.
Dostępne online na zasadzie licencji Creative Commons wersja BY-NC 4.0.
Istnieje wiele metod rozmrażania jednak cały czas trwają poszukiwania nowych realizacji tego procesu, zarówno poprzez modernizację stosowanych już metod jak i poprzez tworzenie nowych. W przedstawionym w pracy nowym procesie rozmrażania wyróżniono dwa etapy: częściowego odwodnienia sublimacyjnego oraz rozmrażania próżniowo-parowego. Przedstawione sposoby polegają na rozmrażaniu produktu kondensującą się parą wodną w podciśnieniu.
Mięso Zamrażanie Rozmrażanie Wymiana ciepła Próżnia
Rozprawa doktorska
Inżynieria i technika
637.5.037
