Zmiany cech jakości pszenicy w trakcie przechowywania = Storage of the grain of wheat and impact on selected features of quality of the material /
DYMKOWSKA-MALESA, Maria. Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny, Katedra Inżynierii Spożywczej i Tworzyw Sztucznych 2006 - .
Zmiany cech jakości pszenicy w trakcie przechowywania = Storage of the grain of wheat and impact on selected features of quality of the material / Monika Miśkiewicz, Maria Dymkowska-Malesa, Agnieszka Plawgo.
Storage of the grain of wheat and impact on selected features of quality of the material
Dane z autopsji.
Celem pracy było określenie najważniejszych procesów wykorzystywanych do konserwacji zboża w trakcie jego przechowywania. Przedmiotem badań było ziarno pszenicy przechowywane w warunkach domowych i magazynowych (w silosie) wraz ze wszystkimi urządzeniami do kontroli podstawowych parametrów: wilgotności, temperatury. W czasie przechowywania, w odstępach miesięcznych określono wilgotność, zawartość i jakość glutenu, gęstość ziarna w stanie zsypanym oraz liczby opadania. Prowadzono również badania kontrolne od listopada do października, dotyczące porażenia ziarna mikroorganizmami i zmianę zawartości białka. Próbki do badań pobierano zgodnie z Polską Normą PN-R-74010.
Pszenica - magazynowanie.
Materiały konferencyjne.
631.563.9
Zmiany cech jakości pszenicy w trakcie przechowywania = Storage of the grain of wheat and impact on selected features of quality of the material / Monika Miśkiewicz, Maria Dymkowska-Malesa, Agnieszka Plawgo.
Storage of the grain of wheat and impact on selected features of quality of the material
Dane z autopsji.
Celem pracy było określenie najważniejszych procesów wykorzystywanych do konserwacji zboża w trakcie jego przechowywania. Przedmiotem badań było ziarno pszenicy przechowywane w warunkach domowych i magazynowych (w silosie) wraz ze wszystkimi urządzeniami do kontroli podstawowych parametrów: wilgotności, temperatury. W czasie przechowywania, w odstępach miesięcznych określono wilgotność, zawartość i jakość glutenu, gęstość ziarna w stanie zsypanym oraz liczby opadania. Prowadzono również badania kontrolne od listopada do października, dotyczące porażenia ziarna mikroorganizmami i zmianę zawartości białka. Próbki do badań pobierano zgodnie z Polską Normą PN-R-74010.
Pszenica - magazynowanie.
Materiały konferencyjne.
631.563.9
