Logo BPK

Bibliografia Prac Pracowników

Politechniki Koszalińskiej

Badanie wpływu techniki i technologii odwadniania osmotycznego oraz zamrażania na cechy jakości śliwek /

SZPARAGA, Agnieszka. Politechnika Koszalińska - Wydział Mechaniczny, Katedra Biochemii i Biotechnologii 2008 - .

Badanie wpływu techniki i technologii odwadniania osmotycznego oraz zamrażania na cechy jakości śliwek / Agnieszka Plawgo, Joanna Chołuj.


The influence of osmotic dehydration and freezing technology and technique on quality properties of plums

Dane z autopsji.

Celem pracy była analiza wpływu procesu odwadniania osmotycznego i zamrażania na wybrane cechy jakościowe śliwek. Połówki śliwek odwadniano osmotycznie w roztworach sacharozy o stężeniu 35% i 55% w czasie 1,5h i 3h dla każdego stężenia, w temp. 20 stopni C. Proces odwadniania prowadzono przy stosunku masy surowca do roztworu osmotycznego 1:4. Następnie śliwki poddano procesowi mrożenia i przechowywano w temp. -18 stopni C przez 5 miesięcy. W każdym miesiącu pobierano próby do badań, które rozmrażano w powietrzu przez 2h w temp. 20 stopni C. W badanych próbkach oznaczono następujące cechy: zawartość cukru, ubytek masy.


Śliwki.
Jakość produktu .


Materiały konferencyjne.
© 2014 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: BIBLIOGRAFIA PRAC PRACOWNIKÓW