Logo BPK

Bibliografia Prac Pracowników

Politechniki Koszalińskiej

Problemy rozdrabniania chmielu /

DIAKUN, Jarosław. Wyższa Szkoła Inżynierska w Koszalinie - Wydział Mechaniczny, Zakład Maszyn Przemysłu Spożywczego 1975 -1996.

Problemy rozdrabniania chmielu / Jarosław Diakun, Grzegorz Radomski, Adam Kopeć. - 1993.

Dane z autopsji.

Dla uzyskania granulatu chmielowego rozdrabnia się chmiel w niskich temperaturach lub w zawiesinie wodnej. Ze względu na właściwości chmielu oraz uwarunkowania technologii produkcji piwa rozdrabnianie chmielu będącego w postaci luźnych szyszek lub w postaci sprasowanych bloków, w warunkach normalnych jest bardzo trudne. Autorzy przedstawiają opracowaną metodę wielostopniowego rozdrabniania chmielu oraz skonstruowany rozdrabniacz. Przedstawione są granulometryczne efekty rozdrabniania i wyniki badań wpływu rozdrabniania chmielu na efektywność procesu jego ekstrahowania.


Piwo.
Chmiel zwyczajny.


Materiały konferencyjne.

633.791
© 2014 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: BIBLIOGRAFIA PRAC PRACOWNIKÓW