Citozan modyfikowany chemicznie jako powłoka chroniąca owoce przed mikroorganizmami / Elżbieta Kasza, Jerzy Lewosz.
Rodzaj materiału:
ArtykułInny tytuł: - Chemically modified chitosan applied on fruits as protective coating against microorganisms
- Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego (8 ; 2011 ; Koszalin, Polska)
| Typ dokumentu | Obecna biblioteka | Sygnatura | Status | Termin zwrotu | Kod kreskowy | |
|---|---|---|---|---|---|---|
Rozdział
|
Bibliografia Prac Pracowników - BPK | 99417 (Przeglądaj półkę(Otwórz poniżej)) | Nie można wypożyczyć |
Dane z autopsji.
Hydrofobizowany preparat chitozanu nanoszono metodą zanurzania i natryskiwania na powierzchnie winogron i pomidorów które następnie przechowywano w warunkach sprzyjającym infekcjom. Stwierdzono dobre przyleganie preparatu do wosków na powierzchni owoców i ochronne oddziaływanie wobec mikroorganizmów - bardziej skuteczne gdy preparat natryskiwano.
