Wpływ wybranych parametrów procesu odwadniania osmotycznego na wybrane cechy jakości śliwek / Agnieszka Plawgo, Patrycja Chalimoniuk.
Rodzaj materiału:
ArtykułInny tytuł: - Influence of osmotic dehydration parameters on the chosen quality properties of plums
- Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego (8 ; 2011 ; Koszalin, Polska)
| Typ dokumentu | Obecna biblioteka | Sygnatura | Status | Termin zwrotu | Kod kreskowy | |
|---|---|---|---|---|---|---|
Rozdział
|
Bibliografia Prac Pracowników - BPK | 99417 (Przeglądaj półkę(Otwórz poniżej)) | Nie można wypożyczyć |
Zakończ przeglądanie półki (Zakończ przeglądanie półki)
Dane z autopsji.
Celem pracy było określenie wpływu parametrów procesu odwadniania osmotycznego na wybrane cechy owoców. Materiałem badawczym były śliwki odmiany węgierka. Badania prowadzone były na podstawie trójpoziomowego planu eksperymentu. Połówki owoców zostały odwodnione osmotycznie w roztworach sacharozy o stężeniach 35, 45, 55% przez 1,5 godziny. Temperatura wynosiła 20 oraz 40 stopni C. Po 15, 45 i 90 minutach pobierane były próby do badań. Określono zawartość ekstraktu, suchej substancji w owocach. Na podstawie wyników przeprowadzonych badań, stwierdzono, że przebieg odwadniania i jego efekt końcowy zależały przede wszystkim od temperatury i stężenia roztworu, a także od czasu procesu.
