Logo BPK

Bibliografia Prac Pracowników

Politechniki Koszalińskiej

Widok standardowy Widok MARC Widok ISBD

Wpływ wybranych parametrów procesu odwadniania osmotycznego na wybrane cechy jakości śliwek / Agnieszka Plawgo, Patrycja Chalimoniuk.

Autor: Rodzaj materiału: ArtykułArtykułInny tytuł:
  • Influence of osmotic dehydration parameters on the chosen quality properties of plums
Praca zawiera:
  • Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego (8 ; 2011 ; Koszalin, Polska)
Tematy: Rodzaj/forma: W: Materiały VIII Konferencji Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego oraz IV Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych Uczelni Technicznych : XXXIII Tydzień Kultury Studenckiej / pod red. Marka Fligla, Leona Kukiełki. - s. 205-214Streszczenie: Celem pracy było określenie wpływu parametrów procesu odwadniania osmotycznego na wybrane cechy owoców. Materiałem badawczym były śliwki odmiany węgierka. Badania prowadzone były na podstawie trójpoziomowego planu eksperymentu. Połówki owoców zostały odwodnione osmotycznie w roztworach sacharozy o stężeniach 35, 45, 55% przez 1,5 godziny. Temperatura wynosiła 20 oraz 40 stopni C. Po 15, 45 i 90 minutach pobierane były próby do badań. Określono zawartość ekstraktu, suchej substancji w owocach. Na podstawie wyników przeprowadzonych badań, stwierdzono, że przebieg odwadniania i jego efekt końcowy zależały przede wszystkim od temperatury i stężenia roztworu, a także od czasu procesu.
Twoja ocena
    średnia ocena: 0.0 (0 głosów)

Dane z autopsji.

Celem pracy było określenie wpływu parametrów procesu odwadniania osmotycznego na wybrane cechy owoców. Materiałem badawczym były śliwki odmiany węgierka. Badania prowadzone były na podstawie trójpoziomowego planu eksperymentu. Połówki owoców zostały odwodnione osmotycznie w roztworach sacharozy o stężeniach 35, 45, 55% przez 1,5 godziny. Temperatura wynosiła 20 oraz 40 stopni C. Po 15, 45 i 90 minutach pobierane były próby do badań. Określono zawartość ekstraktu, suchej substancji w owocach. Na podstawie wyników przeprowadzonych badań, stwierdzono, że przebieg odwadniania i jego efekt końcowy zależały przede wszystkim od temperatury i stężenia roztworu, a także od czasu procesu.

© 2014 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: BIBLIOGRAFIA PRAC PRACOWNIKÓW