Logo BPK

Bibliografia Prac Pracowników

Politechniki Koszalińskiej

Widok standardowy Widok MARC Widok ISBD

Kalorymetryczny pomiar zawartości witaminy C z wykorzystaniem polianilimy jako wskaźnika redoksowego / Natalia Synak, Jerzy Lewosz.

Autor: Rodzaj materiału: ArtykułArtykułInny tytuł:
  • Colorimetric assay of vitamin C content with application of polyaniline as redox indicator
Praca zawiera:
  • Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego (8 ; 2011 ; Koszalin, Polska)
Tematy: Rodzaj/forma: W: Materiały VIII Konferencji Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego oraz IV Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych Uczelni Technicznych : XXXIII Tydzień Kultury Studenckiej / pod red. Marka Fligla, Leona Kukiełki. - s. 275-282Streszczenie: Opracowano nową metodę oznaczania zawartości witaminy C w żywności, polegającą na wykorzystaniu chromatycznych właściwości polianiliny i zmian jej barwy przy redukcji zasadowej granatowej formy emeraldyny rozpuszczonej w N- metylo-pirolidonie do bezbarwnej formy leukoemeraldyny pod wpływem askorbinianu. Reakcja utleniania kwasu askorbinowego i redukcji polianiliny w tych warunkach zachodzi już w ciągu 3-5 minut a zmiana barwy mierzona przy 630 nm jest wprost proporcjonalna do ilości aksorbinianu.
Twoja ocena
    średnia ocena: 0.0 (0 głosów)

Dane z autopsji.

Opracowano nową metodę oznaczania zawartości witaminy C w żywności, polegającą na wykorzystaniu chromatycznych właściwości polianiliny i zmian jej barwy przy redukcji zasadowej granatowej formy emeraldyny rozpuszczonej w N- metylo-pirolidonie do bezbarwnej formy leukoemeraldyny pod wpływem askorbinianu. Reakcja utleniania kwasu askorbinowego i redukcji polianiliny w tych warunkach zachodzi już w ciągu 3-5 minut a zmiana barwy mierzona przy 630 nm jest wprost proporcjonalna do ilości aksorbinianu.

© 2014 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: BIBLIOGRAFIA PRAC PRACOWNIKÓW