Rola i znaczenie białka w żywieniu człowieka / Joanna Wawryszuk, Zbigniew Walczak, Maria Dymowska-Malesa.
Rodzaj materiału:
ArtykułInny tytuł: - The role and importance of protein in human nutrition
- Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego (8 ; 2011 ; Koszalin, Polska)
| Typ dokumentu | Obecna biblioteka | Sygnatura | Status | Termin zwrotu | Kod kreskowy | |
|---|---|---|---|---|---|---|
Rozdział
|
Bibliografia Prac Pracowników - BPK | 99417 (Przeglądaj półkę(Otwórz poniżej)) | Nie można wypożyczyć |
Zakończ przeglądanie półki (Zakończ przeglądanie półki)
Dane z autopsji.
Białka odgrywają kluczową rolę w świecie organizmów żywych. W zależności od budowy dzieli się je na białka proste i złożone. Wartość odżywcza białek zależy od zawartości w nich aminokwasów egzogennych i endogennych oraz ich wzajemnych proporcji. Białka produktów pochodzenia zwierzęcego uważa się za białka pełnowartościowe, gdyż zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach w przeciwieństwie do białek pochodzenia roślinnego. Niedobór lub nadmiar białka w organiźmie prowadzi do zaburzeń w jego funkcjonowaniu.
