Logo BPK

Bibliografia Prac Pracowników

Politechniki Koszalińskiej

Widok standardowy Widok MARC Widok ISBD

Rola i znaczenie białka w żywieniu człowieka / Joanna Wawryszuk, Zbigniew Walczak, Maria Dymowska-Malesa.

Autor: Współtwórca(-y): Rodzaj materiału: ArtykułArtykułInny tytuł:
  • The role and importance of protein in human nutrition
Praca zawiera:
  • Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego (8 ; 2011 ; Koszalin, Polska)
Tematy: Rodzaj/forma: W: Materiały VIII Konferencji Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego oraz IV Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych Uczelni Technicznych : XXXIII Tydzień Kultury Studenckiej / pod red. Marka Fligla, Leona Kukiełki. - s. 323-328Streszczenie: Białka odgrywają kluczową rolę w świecie organizmów żywych. W zależności od budowy dzieli się je na białka proste i złożone. Wartość odżywcza białek zależy od zawartości w nich aminokwasów egzogennych i endogennych oraz ich wzajemnych proporcji. Białka produktów pochodzenia zwierzęcego uważa się za białka pełnowartościowe, gdyż zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach w przeciwieństwie do białek pochodzenia roślinnego. Niedobór lub nadmiar białka w organiźmie prowadzi do zaburzeń w jego funkcjonowaniu.
Twoja ocena
    średnia ocena: 0.0 (0 głosów)

Dane z autopsji.

Białka odgrywają kluczową rolę w świecie organizmów żywych. W zależności od budowy dzieli się je na białka proste i złożone. Wartość odżywcza białek zależy od zawartości w nich aminokwasów egzogennych i endogennych oraz ich wzajemnych proporcji. Białka produktów pochodzenia zwierzęcego uważa się za białka pełnowartościowe, gdyż zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach w przeciwieństwie do białek pochodzenia roślinnego. Niedobór lub nadmiar białka w organiźmie prowadzi do zaburzeń w jego funkcjonowaniu.

© 2014 Biblioteka Politechniki Koszalińskiej :: BIBLIOGRAFIA PRAC PRACOWNIKÓW