Kalorymetryczny pomiar zawartości witaminy C z wykorzystaniem polianilimy jako wskaźnika redoksowego / Natalia Synak, Jerzy Lewosz.
Rodzaj materiału:
ArtykułInny tytuł: - Colorimetric assay of vitamin C content with application of polyaniline as redox indicator
- Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego (8 ; 2011 ; Koszalin, Polska)
| Typ dokumentu | Obecna biblioteka | Sygnatura | Status | Termin zwrotu | Kod kreskowy | |
|---|---|---|---|---|---|---|
Rozdział
|
Bibliografia Prac Pracowników - BPK | 99417 (Przeglądaj półkę(Otwórz poniżej)) | Nie można wypożyczyć |
Dane z autopsji.
Opracowano nową metodę oznaczania zawartości witaminy C w żywności, polegającą na wykorzystaniu chromatycznych właściwości polianiliny i zmian jej barwy przy redukcji zasadowej granatowej formy emeraldyny rozpuszczonej w N- metylo-pirolidonie do bezbarwnej formy leukoemeraldyny pod wpływem askorbinianu. Reakcja utleniania kwasu askorbinowego i redukcji polianiliny w tych warunkach zachodzi już w ciągu 3-5 minut a zmiana barwy mierzona przy 630 nm jest wprost proporcjonalna do ilości aksorbinianu.
