Zmiany cech jakości pszenicy w trakcie przechowywania = Storage of the grain of wheat and impact on selected features of quality of the material / Monika Miśkiewicz, Maria Dymkowska-Malesa, Agnieszka Plawgo.
Rodzaj materiału:
ArtykułInny tytuł: - Storage of the grain of wheat and impact on selected features of quality of the material
- Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego (6 ; 2009 ; Koszalin, Polska)
| Typ dokumentu | Obecna biblioteka | Sygnatura | Status | Termin zwrotu | Kod kreskowy | |
|---|---|---|---|---|---|---|
Rozdział
|
Bibliografia Prac Pracowników - BPK | 94648 (Przeglądaj półkę(Otwórz poniżej)) | Nie można wypożyczyć |
Zakończ przeglądanie półki (Zakończ przeglądanie półki)
Dane z autopsji.
Celem pracy było określenie najważniejszych procesów wykorzystywanych do konserwacji zboża w trakcie jego przechowywania. Przedmiotem badań było ziarno pszenicy przechowywane w warunkach domowych i magazynowych (w silosie) wraz ze wszystkimi urządzeniami do kontroli podstawowych parametrów: wilgotności, temperatury. W czasie przechowywania, w odstępach miesięcznych określono wilgotność, zawartość i jakość glutenu, gęstość ziarna w stanie zsypanym oraz liczby opadania. Prowadzono również badania kontrolne od listopada do października, dotyczące porażenia ziarna mikroorganizmami i zmianę zawartości białka. Próbki do badań pobierano zgodnie z Polską Normą PN-R-74010.
