Badanie wpływu techniki i technologii odwadniania osmotycznego oraz zamrażania na cechy jakości śliwek / Agnieszka Plawgo, Joanna Chołuj.
Rodzaj materiału:
ArtykułInny tytuł: - The influence of osmotic dehydration and freezing technology and technique on quality properties of plums
- Konferencja Studentów i Młodych Pracowników Nauki Wydziału Mechanicznego (8 ; 2011 ; Koszalin, Polska)
| Typ dokumentu | Obecna biblioteka | Sygnatura | Status | Termin zwrotu | Kod kreskowy | |
|---|---|---|---|---|---|---|
Rozdział
|
Bibliografia Prac Pracowników - BPK | 99417 (Przeglądaj półkę(Otwórz poniżej)) | Nie można wypożyczyć |
Zakończ przeglądanie półki (Zakończ przeglądanie półki)
Dane z autopsji.
Celem pracy była analiza wpływu procesu odwadniania osmotycznego i zamrażania na wybrane cechy jakościowe śliwek. Połówki śliwek odwadniano osmotycznie w roztworach sacharozy o stężeniu 35% i 55% w czasie 1,5h i 3h dla każdego stężenia, w temp. 20 stopni C. Proces odwadniania prowadzono przy stosunku masy surowca do roztworu osmotycznego 1:4. Następnie śliwki poddano procesowi mrożenia i przechowywano w temp. -18 stopni C przez 5 miesięcy. W każdym miesiącu pobierano próby do badań, które rozmrażano w powietrzu przez 2h w temp. 20 stopni C. W badanych próbkach oznaczono następujące cechy: zawartość cukru, ubytek masy.
